Dette skal du være opmærksom på før du køber din første aktie

Dette skal du være opmærksom på før du køber din første aktie

Del

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Er du en ”aktiebegynder” og skal til at investere i aktier for første gang? Så er der en lang række af ting som du skal være opmærksom på. For det handler ikke blot om at købe de aktier som du læser om i nyhederne og i diverse Facebook-grupper. For at få det optimale investeringsset-up kræves en struktureret tilgang til risiko og en afstemning af dine personlige afkastforventninger. I denne artikel vil vi dykke ned i nogle af de ting som vi finder vigtige, når det kommer til personer som vil i gang med aktier og trading.

Diversificering

En undersøgelse fra CBS med Jesper Rangvid har slået fast, at danske private aktieinvestorer giver afkald på 3,1%-point i afkast hvert år – udelukkende som følgende af underdiversificering. At diversificere sin portefølje betyder med andre ord at sprede sin risiko. Risikospredning kan foretages på både antal værdipapirer, men også på tværs af sektorer og lande. Det er vigtigt at sprede sin risiko på alle parametre for at reducere udsvingene i sin portefølje.

Det der sker, når du diversificerer din portefølje, er nemlig, at risikoen reduceres uden, du behøver at gå på kompromis med dit afkast. Når du køber en aktieportefølje kan du forvente et årligt afkast på mellem 7-9%. Udsvingene på denne portefølje afhænger dog fuldstændig af, hvor god du har været til at sprede din risiko.

Realistisk afkast på aktier

Hvis du har hørt fantastiske fortællinger om daytradere, der har lavet flere hundrede procent afkast på deres investeringer, må jeg desværre fortælle dig, at det slet ikke er realistisk. Historisk har aktiemarkedet givet ca. 9% i årligt afkast. Samtidig har selvsamme aktiemarked tabt mere end halvdelen af sin værdi i nogle perioder – f.eks. under finanskrisen. Risiko og afkast hænger sammen. Hvis du således skal sammensætte en portefølje med mere end 18% i årligt forventet afkast vil selvsamme portefølje kunne tabe hele sin værdi under en finansiel krise. Slutteligt skal det understreges, at selv de bedste fonde kun kan outperforme markedet med få procentpoint. Flere hundrede procent i årligt afkast på en samlet portefølje er således altid komplet urealistisk. Det er selvfølgelig muligt, at enkelte aktier stikker helt af, men så er der mange andre aktier som falder i værdi eller kun stiger moderat.

Kortsigtede investorer er spekulanter

Aktiemarkedet er ikke et sted for kortsigtede investorer. Under finanskrisen tog det mere end fem år for aktiemarkedet at hente tabet ind igen. Kriser har der altid været og de har altid haft stor indflydelse på værdien af aktier. Vi ved således, at der på et tidspunkt opstår en krise igen. Men selve timingen er umulig at forudsige. Du bør således altid være forberedt på at kunne holde dine investeringer i mindst fem år frem og gerne meget længere. Det er den eneste måde, at du kan være sikker på, at du stadig har dine penge, når du skal bruge dem. Kortsigtede investeringer er spekulation og minder desværre mere om casino end investering.