Er det en god idé at handle aktier i sin egen mobilbank?

Er det en god idé at handle aktier i sin egen mobilbank?

Del

Sidder du lige nu og overvejer, hvorvidt du skal handle med aktier i din egen mobilbank hos f.eks. Dansk Bank eller Nordea? Det er helt klart den letteste løsning, men desværre langt fra den billigste. I denne artikel vil vi gennemgå nogle af de ting som du betaler for, hvis du vælger at handle aktier i din egen bank og som du ofte får markant billigere (eller gratis), hvis du vælger en handelsplatform som Nordnet eller Saxo Investor.

Depotgebyr

Depotgebyret er et gebyr som du betaler for at have et aktiedepot i banken. I din mobilbank vil det fremgå som slags ”ekstra konto”, hvor du kan se en oversigt over de værdipapirer som ligger i depotet. Blot for at have dette depot kræver de fleste banker et årligt gebyr som ofte starter ved ca. 500 kr. Det er et meget højt beløb for langt de fleste privatinvestorer, der måske kun investorer for få tusinde kr. Med et forventet årligt afkast på aktier på ca. 9% skal du således op og investere mere end 10-20.000 kr. for at det overhovedet kan betale sig at investere gennem sin egen bank med et depotgebyr i den størrelsesorden.

Kurtage

Kurtage er det samme som handelsomkostninger. Det er de transaktionsomkostninger som din banker tager hver gang du køber og sælger en aktie. Ofte vil beløbet stå om en procentdel af handelsbeløbet – f.eks 0,10%. Ofte er der dog et minimumsbeløb tilknyttet denne sats, så du f.eks. skal betale mindst 40 kr. for en transaktion. Du skal således regne med, at du sagtens kan komme til at give omkring 100 kr. samlet for køb og salg af en aktie. Det er et højt beløb, hvis du kun handler for få tusinde kr. og endnu et argument for blot at lade være eller skifte til en handelsplatform med lavere kurtagesatser.

Du skal være opmærksom på, at det ofte er dyrere at købe udenlandske aktier. Her vil du ofte se en højere kurtagesats. Så selvom du måske gerne vil være med på bølgerne Tesla, Amazon og Apple, skal du være opmærksom på, at de hos mange banker er markant dyrere at købe end danske aktier. Kurtagen er dog ikke den eneste grund til, at udenlandske aktier er markant dyrere at handle end danske.

Vekselgebyr

Når du handler udenlandske værdipapirer, bliver du nødt til at veksle dine danske kroner til den valuta som værdipapiret handles i. Hvis det er amerikanske aktier, dollars, og tyske aktier, euro. Du kan enten vælge selv at veksle og alternativt veksler din bank automatisk for dig, når du lægger en ordre ind på den aktie, som du kunne tænke dig at købe. Dette gebyr hedder et vekselgebyr og kan også sagtens blive dyrt og en omkostning som du helt sikkert skal indregne, når du skal handle med aktier. Gebyret ligger omkring 0,5% af købssummen og skal betales både når du veksler til valutaen, men også når du veksler tilbage igen. Heldigvis er der ofte ikke noget minimumsbeløb på valutavekslinger.