Her er den reelle værdi af de små besparelser som du laver i hverdagen

renters rente

Del

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Er du gået i såkaldt spare-mode? Har du tænkt, at du er træt over, at der måske er et lille overtræk hver måned. Er du træt af, at du altid overskrider de budgetter som du har lagt? I dette blogindlæg ser vi nærmere på den reelle værdi af de besparelser som du kan gennemføre i hverdagen. 50 kr. sparet er nemlig ikke kun 50 kr. sparet, hvis du ikke skal bruge de 50 kr. før om lang tid.

Investér dine besparelser

Tror du på mig, når jeg siger, at hver eneste gang du sparer 50 kr. har du i virkelighed sparet 233 kr., hvis du først skal bruge pengene om 20 år? Hvis du ikke har stiftet bekendtskab med effekten af renters rente og de generelle fordele ved investering, forstår jeg godt, at du er overrasket. Investering i aktier har historisk givet et afkast på mellem 7% og 9%. Antager vi, at aktiemarkedet giver 8% i afkast fremadrettet betyder det, at dine 50 kr. investeret i år 0 vil være blevet til 233 kr. i år 20. Hver eneste gang du springer kaffen over på Starbucks har du således ikke blot sparet 50 kr., men rent faktisk sparet 233 kr. Hvis du først skal bruge pengene, når du eksempelvis når pensionsalderen har du sparet langt mere!

Hvis du selv vil lege mere med beregningen kan det som tommelfingerregel siges, at din investering lidt mere end fordobles hvert tiende år. Med en tidshorisont på 50 år betyder det, at dine 50 kr. er blevet til… Hold fast… 2.345 kr.!

Hvordan sparer jeg penge?

Nu har du fået en kort introduktion til effekten af investering og renters rente. Forhåbentlig giver det dig lidt mere motivation for at komme i gang med at spare penge i hverdagen. Men hvor bør du egentlig spare? Udover at købe et par øl mindre om måneden på baren og drikke et par kopper kaffe mindre fra Starbucks, er det faktisk meget individuelt, hvor man præcis skal spare penge. Du bør nemlig altid spørge dig selv – ved ethvert køb – hvorvidt netop dette køb gør dig mere glad eller om det er et resultat af kedsomhed, rastløshed, eller bare for at bruge penge. Bliver du ikke gladere eller mere lykkelig af købet har du selv svaret – så er det her, du bør spare dine penge.

Det gælder også for virksomheder

Uanset om du er en lille eller stor virksomhed gælder de samme principper. Små besparelser kan investeres og over lang tid vil renters rente sikre et særdeles højt afkast på besparelsen. I virksomheder kan små besparelser findes ved at optimere de faste omkostninger. Eksempelvis ved at skifte til et billigere lønprogram, vælge et billigt regnskabsprogram eller se om du kan finde en ny revisor med en lavere timepris. Selvom besparelsen på kort sigt ikke virker af noget særligt, kan det på lang sigt have stor betydning for virksomheden. I mange tilfælde forrentes pengene i en lille virksomhed også højere end på aktiemarkedet generelt. Det betyder at effekten bliver endnu større end i beregningseksemplet.