Hurtig afvikling af kviklån er en af de bedste investeringer du kan lave

Hurtig afvikling af kviklån er en af de bedste investeringer du kan lave

Del

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Hvad er den bedste investering? Det er et spørgsmål som investorer gang på gang spørger sig selv om og det med rette. For hvem vil ikke gerne få det højest mulige afkast på sit investerede beløb? I denne artikel vil vi komme ind på, hvorfor afvikling af gæld og i særdeleshed kviklån for mange personer rent faktisk er den bedste investering.

Afvikling af gæld kan sidestilles med investering

Når du vælger at betale af på et lån, kunne selvsamme afdrag være brugt til eksempelvis aktieinvestering. Forestil dig, at du er i en situation, hvor du har kviklån for 50.000 kr., men også gerne vil investere i aktier løbende. F.eks. 2.000 kr. om måneden via Nordnets månedsopsparing.

De 2.000 kr. om måneden kunne potentielt være blevet brugt til at afdrage ekstraordinært på dit kviklån hver måned. Og i langt de fleste tilfælde vil det absolut være den bedste mulighed. Nu skal jeg fortælle dig hvorfor.

Sammenlign forventet afkast med renten på kviklån

Det gns. historiske afkast på aktier har været omkring 9% pr. år, mens renten på et kviklån let kan ende på 20% i ÅOP. Med de nye regler i 2020 er det kommet et loft på mellem 25-35%, så dét er det maksimale, du kan komme til at betale for et godkendt kviklån i Danmark.

Hvis du er i en situation som beskrevet tidligere med dyr gæld og månedlige investeringer samtidig, bør du i langt de fleste tilfælde stoppe indbetalingerne til investering og afdrage på din gæld i stedet. Du bør som udgangspunkt ikke forvente at få et højere afkast end markedsafkastet på aktier. Det betyder groft sagt, at hvis ÅOP på dit kviklån overstiger 9% om året, bør du vælge at afdrage på dit kviklån fremfor at sætte penge af til investering. Men det er ikke hele sandheden. Et andet aspekt er nemlig værdien af risiko som jeg vil fortælle mere om i næste afsnit.

Risiko på gæld vs. aktier

Under finanskrisen tabte det amerikanske aktieindeks S&P 500 mere end halvdelen af sin værdi. Det fortæller jeg for at understrege, at investering i aktier ikke er uden risiko. Et gennemsnitligt afkast på 9% er baseret på store udsving hvert år og det er ikke urealistisk, at du på et tidspunkt kommer til at tabe op mod halvdelen af din investeringsværdi. Hemmeligheden er at være langsigtet og kunne beholde sine investeringer – selv når det går dårligt.

Når du vælger at afdrage på din gæld foretager du i teorien en risikofri investering. Dvs. at du sparer renteudgifterne hvert år og denne rentebesparelse er 100% sikker. Med andre ord – har du afdraget 10.000 kr. på et lån med 10% rente, svarer det til, at du årligt kan ligge ekstra 1.000 kr. ned i lommen. Afdrag på gæld er således en langt sikrere investering end aktier. Det betyder også, at du kan acceptere et lavere afkast. Forventet afkast og renten på kviklån bør således ikke sammenlignes direkte, men renten på kviklånet kan faktisk også være lavere end 9% og det kan stadig være en fin idé at vælge at afdrage fremfor at købe aktier.