Udbytteaktier

Denne side indeholder annoncelinks.

Udbytteaktier er populære som aldrig før. Flere og flere får øjnene op for denne måde at investere på, hvor man blot beholder en aktie, og får udbetalt udbytte. Det er et fint mellempunkt mellem aktiv investering i form af enkeltaktier og passiv investering i form af investeringer i indeksfonde og ETF’er.

At investere i udbytteaktier kan være ekstremt lukrativt, hvis du vælger at geninvestere dit udbytte, da du derved opnår en eksponentiel udvikling – populært kaldet ‘renters rente’ – af dine udbytteaktier.

5 danske udbytteaktier med højt udbytte

Aktie

Udbytteprocent*

Torm PLC

10,53

ISS A/S

7,20

Tryg A/S

4,37

A.P. Møller – Mærsk A/S -B

2,57

Carlsberg A/S – B

2,19

Kilde: Yahoo Finance, opdateret d. 20. februar 2021

*Udbytteprocent beregnes som forventet udbytte divideret med aktiekurs. På den måde kan du sammenligne udbyttebetalingen på tværs af aktier med forskellige aktiekurser.

Vores foretrukne platform til udbytteaktier

0,08% kurtage på danske aktier

0,08% kurtage på aktier i USA

Gratis aktiesparekonto

Disclaimer: Når du investerer, er der en risiko for, at du taber penge. Det er vigtigt, at du forstår denne risiko, før du går i gang med investering.

Sådan kommer du godt i gang med udbytteaktier

Først og fremmest skal du have oprettet dig på en handelsplatform. Har du allerede en konto, kan du bare springe det over – men vi tager det alligevel lige med, så alle kan komme hurtigt og nemt i gang.

Trin 1 – vælg din handelsplatform:

For at komme i gang med at investere i udbytteaktier, skal du have valgt dig en handelsplatform, hvor du kan handle med udbytteaktier. Det står dig frit for at købe udbytteaktier enkeltvis direkte, eller at købe dig ind i en indeksfonde, der udelukkende investerer i udbytteaktier. Vi foretrækker selv Saxoinvestor, da platformen har den laveste minimumskurtage i Danmark og samtidig er en let og overskuelig handelsplatform.

0,08% kurtage på danske aktier

0,08% kurtage på aktier i USA

Gratis aktiesparekonto

Disclaimer: Når du investerer, er der en risiko for, at du taber penge. Det er vigtigt, at du forstår denne risiko, før du går i gang med investering.

Når du har oprettet din konto, overføres pengene nemt, hurtigt og sikkert til din konto ved enten bankoverførsel eller ved brug af et kredit- / hævekort.

Trin 2 – udvælg din første udbytteaktie:

Der findes mange forskellige udbytteaktier, både danske og udenlandske. Når du er inde på SaxoInvestor, klikker du blot på luppen i venstre, øverste hjørne.

Udbytteaktier #1

Søg derefter på den udbytteaktie du ønsker at købe. Her har vi søgt efter ‘Tryg’, som er en dansk udbytteaktie.

Dernæst bliver vi præsenteret for information om aktien, såsom udviklinger i aktiekursen. Klik på den blå knap med teksten ‘HANDL’ i toppen af siden for at købe dig ind i Tryg A/S.

Ønsker du andre aktier end Tryg, så læs med videre, og så viser vi dig de 20 bedste danske udbytteaktier, som giver det højeste udbytte! Husk altid at lave din egen research, og handel aldrig uden at sætte dig ind i virksomhederne eller fondene først.

Trin 3: Vælg hvor mange du vil have – og køb!

Når du har klikket på ‘HANDL’-knappen, vælger du antal ønskede aktier. Du kan vælge helt ned til 1 aktie, men man skal overveje, hvor få penge man gerne vil handle for. Hvis man kommer for langt ned, vil omkostningerne hurtigt spise en eventuel gevinst.

I eksemplet har vi taget udgangspunkt i 100 Tryg-aktier. Du kan vælge et hvilket som helst antal du ønsker. Klik på den blå ‘KØB’-knap.

Du bliver her præsenteret for antallet af aktier, du har ønsket, hvilke omkostninger der vil være med købet, og hvad prisen bliver. Ved køb af 100 aktier i Tryg vil prisen være 20.080,00 DKK på nuværende tidspunkt.

Derfor vælger mange udbytteaktier som investeringsstrategi

Uanset hvad du ønsker at investere i, og hvad du har af forventninger til risiko og afkast, bør du have en investeringsstrategi. Den er med til at sikre dig, at du ikke smider penge efter investeringer, som ikke passer til din portefølje; det kan eksempelvis være at du er 21, og du har en højrisiko-strategi, og du så vælger at smide penge efter obligationer. Det giver ingen mening – og derfor skal man have sig en investeringsstrategi.

Mange vælger at inkludere udbytteaktier i deres portefølje, og nogle vælger endda at have det som fokus for deres investeringer. Lad os tage et kig på det S&P 500-indekset, med og uden udbytte.

Dividend Aristrocrats – hvad er det?

Mange, når de vælger udbytteaktier, vælger at kigge efter den aktiegruppe, der kaldes ‘dividend aristocrats’. For at en aktie er betegnet som en ‘dividend aristrocat’, er der en række benhårde krav, som skal overholdes. De lyder således:

  • Medlem af S&P 500-indekset
  • Opjuster udbytte/aktie hvert år over en årrække på mindst 25 sammenhængende år
  • Hav en markedsværdi på mindst 3 millioner US$, eksklusiv aktier ejet af bestyrelsen / ansatte
  • Gennemsnit på minimum 5 millioner US$ i daglig handel i 3 minimum 3 sammenhængende måneder

Hvorfor vælger mange Dividend Aristocrats?

Som du kan se, er der altså meget store krav for at være betegnet som en ‘dividend aristocrat’. Det kræver altså, at du er meget stærk virksomhed. Og af den grund vælger mange at investere i disse virksomheder. Dividend Aristocrats are dog ikke outperformet S&P500 de seneste 10 år, men har stadig givet en ganske fint afkast på 10,6% pr. år.

Udbytteaktier #6
Kilde: Spglobal.com, opdateret 20. Februar 2021

Ifølge finansiel teori bør der ikke være forskel på afkastet mellem udbytteaktier og ikke-udbytteaktier. Kursen bør nemlig i teorien falde svarende til det udbytte, der bliver betalt til aktionærerne.

Udbytteaktier – vejen til udbyttebetalingen

Vejen til at få del i udbyttebetalingerne er delt op i flere trin, og der er flere faktorer der spiller ind her. Det er meget vigtigt at forstå dem alle, da de spiller ind på hvad du får ud af dine investeringer, og om de passer ind i din investeringsstrategi. For at forstå processen, forklarer vi den lige kort med Danske Bank:

Beslutningen om udbytte tages på virksomhedens generalforsamling

Virksomheden holder en generalforsamling, hvor de sætter en dato for om udbytte skal udbetales, og hvis ja, så hvornår og hvor meget. Vi så bl.a. Danske Bank der valgte ikke at udbetale udbytte for 2019-regnskabet, grundet COVID-19. Normalvis er det dog utrolig sjældent virksomheder ikke vælger at udbetale udbytte. Danske Bank vælger dog at udbetale udbytte for 2020-regnskabet, og her er der flere termer, du som investor skal have styr på det. Det er altså på generalforsamlingen, at man beslutter, hvor meget udbytte hver aktie i virksomheden skal give, og hvornår det skal udbetales.

Ex-dag / ex-day

Når virksomheden har lagt sig fast på en dato for udbyttebetaling, vil der også være det der kaldes en ex-dag, x-dag eller ex-udbyttedato. Dette er datoen, der skildrer, om du får udbytte eller ej. Her skal du nemlig eje aktien inden. For 2020 regnskabet hedder denne dato eksempelvis 17-03-2021 for Danske Bank, og du skal altså eje aktier i Danske Bank inden denne dato, før du kan få del i udbyttet.

Udbyttebetaling

Dernæst kommer der hvad der kaldes en valørdato. På denne dag gøres regnskabet op, så man ser hvad aktiekursen denne dato er.  – denne dato hedder for Danske Bank 18-03-2021.

Dernæst kommer betalingsdatoen. Danske Bank har på deres generalforsamling fastslået, at den skal hedde 19-03-2021, og er altså den dato du modtager som investor i Danske Bank modtager dit udbytte på.

Hvad er de bedste udbytteaktier lige nu?

Det er faktisk ikke muligt at pege på de bedste udbytteaktier, da det er meget individuelt, hvad man som investor vil mene er bedst. Nogle vil sige hvor solid en virksomhed er har en kæmpe rolle for, om de vælger at investere, mens andre udelukkende blot kigger på udbytteprocenten. Når man bruger betegnelsen ‘bedste udbytteaktier’, så indikerer det, at vi tror, at de kommer til at give det højeste afkast og udbytte – men det ved vi jo ikke på forhånd. Derfor er det altså umuligt at spå om, hvad der vil være den bedste investering. Det kommer også an på hvor mange år man tænker på.

Top 20 udbytteaktier med højest forventet udbytte (C25)

Vælger man kun at kigge på udbytteprocenten, og er det med til at bestemme hvad der er de bedste udbytteaktier i netop din investeringsstrategi, er der her en liste med danske udbytteaktier. Listen er sorteret efter udbytteprocent.

ISS.CO7,20%
TRYG.CO4,37%
MAERSK-B.CO2,57%
CARL-B.CO2,19%
RBREW.CO1,94%
NOVO-B.CO1,89%
COLO-B.CO1,85%
DANSKE.CO1,80%
PNDORA.CO1,41%
ROCK-B.CO1,39%
NZYM-B.CO1,35%
RILBA.CO1,16%
ORSTED.CO1,15%
SIM.CO0,96%
VWS.CO0,62%
DSV.CO0,35%
GN.CO0,26%
CHR.CO0,18%
AMBU-B.CO0,10%
GMAB.CO0

Kilde: Yahoo Finance, opdateret 20. februar 2021.

Udbytteprocenten er som nævnt det forventede udbytte i forhold til aktiekursen. Dette gør udbyttet sammenlignelige på tværs af udbytteaktier. Husk på, at dette kun er det forventede udbytte for aktierne – og at tidligere udbytte ikke kan bruges som garanti for fremtiden. Satsen kan variere meget fra år til år.

Udbytteskat: Dette skal du betale i skat på udbytteaktier

Tallene her er opdaterede til at gælde for 2021, og er de gældende skatteregler lige nu. Som med meget andet, der bliver politisk besluttet, vil skattereglerne også blive ændret løbende, så hold dig opdateret inde på SKATs hjemmeside.

Som bosiddende i Danmark vil din udbytteskat blive udregnet ud fra realisationsprincippet. Det bliver det, da udbytte beregnes som aktieindkomst, hvor du bliver beskattet af gevinst eller tab, når du vælger at realisere (sælge). Du skal betale udbytteskat hvert år, og det er ligegyldigt om det er aktier, ETF’er eller investeringsforeninger.

Husk at være opmærksom på, at du måske ikke blot kan nøjes med at betale udbytteskat i Danmark. Hvis du ejer en udenlandsk udbyttebetalende aktie, så skal du også betale skat i det pågældende land, hvor virksomheden er registreret. Det hedder kildeskat, og er anderledes ift. den almindelige gevinst ved aktiehandel, hvor du kun skal betale dansk skat. Du skal dog holde øje med, om det pågældende land har indgået hvad der kaldes en skatteaftale med Danmark. Har det pågældende land ikke det, vil du blive dobbeltbeskattet, og så svinder dit afkast hurtigt ind. Sæt dig derfor altid ind i skattereglerne først, før du vælger at investere.

Skatteaftaler på tværs af landegrænser

Danmark har skatteaftaler med de fleste andre lande, og har det med al sandsynlighed også med det land, hvor din udsete aktie er registreret. Af de helt store kan bl.a. USA, Canada, Norge, Storbritannien, Tyskland og Sverige nævnes – men der er mange flere, og du kan finde hele listen på SKATs hjemmeside.

En opfordring skal lyde på at vælge udbytteaktier fra lande, som Danmark har en dobbeltbeskatningsaftale med. Det betyder, at fordi udbytte bliver beregnet som aktieindkomst, kan du søge om refusion af den skat, du har betalt til lande, som har en lavere skattesats end den danske. I USA har man eksempelvis blot 15% aktieskat, så hvis du modtager udbytte fra et amerikansk firma, kan du trække 15% fra den skat, du ville skulle betale i Danmark.

Udbytteskat 2021

Skattesatsen i Danmark er for aktieindkomst 27%. Det gælder op til bundgrænsen, som i 2021 hedder 56.500 kr., og alt derover beskattes med 42%. Har du tab, er du fradragsberettiget, og det kan du vælge at trække fra fremtidige gevinstbeskatninger.

Hvornår betales udbytteskat?

Skatten bliver trukket med det samme, du får dit udbytte udbetalt, hvis du benytter dig af SaxoInvestor, som vi foreslog i denne guide.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en udbytteaktie?

At investere i en udbytteaktie betyder, at aktien udbetaler udbytte. Det betyder at du som aktionær får del i det årlige overskud. Dette skyldes at aktionærerne er medejere af virksomheden, og derfor bør du også modtage en del af overskuddet.

Hvornår modtager jeg mit udbytte?

Det gøres op på generalforsamlingerne, og er forskelligt fra aktie til aktie. Det er et krav for aktieselskaber at have en investor-side, og her kan du typisk læse dig frem til det.

Er der bestemte aktier der giver udbytte?

Der findes rigtig mange forskellige aktier, der udbetaler udbytte, og alt for mange til at nævne dem. Se bl.a. vores liste her i artiklen.

Hvad med Skat af aktieudbytte?

Udbytteaktier beskattes som aktieindkomst efter realisationsprincippet. Dette betyder at du betaler skat hvert år, da du modtager udbytte. Skattesatsen hedder 27% op til 56.500 kr., og 42% for alt herover. Husk at læse op på skattereglerne, specielt hvis du investerer i udenlandske virksomheder.