Forskellige typer aktier (for begyndere)

Denne side indeholder annoncelinks.

Hvis du overvejer at investere i aktier, kan det være uoverskueligt at komme i gang. Der er mange ting at sætte sig ind i.

Et godt sted at starte er aktietyper.

Når vi taler om aktietyper, handler det om strategi. Vil du gerne investere i noget stabilt, eller vil du gerne købe nogle aktier, der kan eksplodere i værdi?

Alt dette gennemgår vi i denne artikel.

Hvilke aktiertyper er der?

Inden for aktier har man opdelt de forskellige typer. Dette er både for at kunne skabe overblik, men også så man kan adskille de forskellige typer selskaber fra hinanden.

De mest brugte aktiertyper er:

  • Defensive aktier
  • Udbytteaktier
  • Vækstaktier
  • Value aktier
  • Cykliske aktier

Disse har alle hver deres kendetegn.

Husk at der altid er risiko ved investering.

Defensive aktier

Defensive aktier er til dig, der gerne vil investere i noget stabilt. Denne type aktier har fået sit navn fra deres defensive natur.

Dette betyder helt kort, at aktierne leverer stabile resultater, ligemeget om det går godt eller skidt for økonomien.

Dette er aktier såsom medicinalaktier, fødevarer og andre nødvendige ting vi køber både i økonomisk fremgang og økonomisk nedgang.

Udbytteaktier

Udbytteaktier er aktier der betaler udbytte. Det er en nemt at finde aktier inden for denne type, da det er noget man hurtigt kan slå op.

Hvis du ikke ved hvad udbytte er, så kan du få en kort forklaring her:

Udbytte er en del af indtjeningen, som selskabets vælger at udbetale til deres aktionærer. Her vil hver aktionær modtage et beløb, afhængigt af hvor mange aktier de ejer af selskabet.

Mange bankaktier udbetaler eksempelvis udbytte.

Vækstaktier

Vækstaktier er aktier, hvor selskabet har fokus på vækst. Disse aktier vil typisk ikke udbetale udbytte, da selskabet bruger al indtjeningen til at geninvestere i selskabet.

Her vil der typisk være fokus på udvidelse af selskabet, udvikling af nye produkter eller nyt udstyr.

Mange teknologiaktier passer denne kategori, da de gerne vil vokse sig så store som muligt hurtigt (se eksempelvis Netflix).

Value aktier

Value aktier er Warren Buffett’s favorit type. Her sammenligner man prisen på aktien og den underliggende værdi. Hvis prisen ligger under den underliggende værdi, har man fundet en value aktie.

Value investering handler altså om at få god værdi for pengene. Dette er sværere nu til dags end det var for 30 år siden, da vi har så let adgang til information.

Cykliske aktier

Cykliske aktier er næsten det modsatte af defensive aktier. Dette er aktier der klarer det særligt godt i et bestemt markede.

Hvis økonomien ser fremgang, vil disse aktier også opleve stor fremgang, og omvendt. Hvis man kan time markedet, er disse en rigtig god investering – men pas på.

Aktiehandel for begyndere

Hvor skal man starte henne?

Læs også: Aktiehandel for begyndere

Det er et godt spørgsmål, som kun du kan svare på. Afhængigt af hvilken strategi du vil følge, vil forskellige aktier være gode. Hvis du vil fokusere på stabile aktier, skal du tænke mere på defensive aktier og value aktier end vækstaktier.

Omvendt, hvis du gerne vil tage større risiko, skal du kigge nærmere på vækstaktier.

Skriv en kommentar