Hvordan du kommer godt i gang med din aktieportefølje

Denne side indeholder annoncelinks.

Sponsoreret indhold.

Al begyndelse er svær og med aktiehandel er det ikke anderledes. Der er en masse udtryk og en masse grundlæggende viden du skal have styr på, hvis ikke du blot skal handle i blinde.

Call option, cykliske aktier, ETF, kurtage og NFT er bare nogle af de udtryk, der bliver slynget rundt hos de såkaldte tradere og hos eksperterne i børshandel. Der er ingen der forventer du kan alle de forskellige udtryk, det kommer alt sammen hen af vejen. Indledningsvist skal du have fokus på det simple – hvordan køber jeg, hvad koster det og hvad skal jeg købe. Herefter kan du gradvist udvide din forståelse.

Vi vil nedenfor gennemgå nogle af de vigtigste du skal vide, inden du begynder med din aktiehandel.

Essentielle udtryk

Du behøver ikke kunne hele paletten af udtryk, men som minimum nedenstående 4.

Aktie – et værdipapir der repræsenterer din ejerandel af virksomheden

Aktie platform – en platform til handel med aktier

Kurtage – prisen for at handle

Kursmål – det er eksperternes bud på, hvad kursen på en aktie kommer til at være i fremtiden

Hvor skal jeg handle?

Grundlæggende er aktiehandel ikke anderledes end eksempelvis spil på sider som f.eks. ComeOn (www.comeon.com). Det væsentlige forskel er, at når du investerer i aktier, så er der ikke lige så stor mulighed for at tage hele beløbet – den grundlæggende fælles kerne er dog, at du efter at have undersøgt henholdsvis en virksomhed på et marked eller et hold og formen i ligaen, sætter dine midler på, at det går dem godt.

Det kommer vi lidt ind på senere, men først skal vi se på, hvordan der handles.

Der findes en række forskellige platforme til aktiehandel, hvor Saxo og Nordnet nok er de mest brugte i Danmark. Derudover har du også mulighed for at handle gennem din bank. Du skal vælge den platform du føler dig mest sikker ved, da du potentielt kan have mange penge på kontoen.

Hvad koster det?

Når du handler med aktier skal du betale kurtage. Kurtage er et gebyr, der opkræves når du handler aktier.

Kurtagen kan variere fra bank til bank eller platform til platform, men fælles er, at der ofte vil være tale om en minimumspris for handlen og en procentdel af handels beløbet. Du skal som udgangspunkt regne med, at det som minimum koster 29 kr. at handle med danske aktier, mens beløbet vil være højere for udenlandske aktier.

Vi kommer naturligvis og desværre ikke udenom kurtagen, da det er grundlaget for, at der eksisterer en aktieplatfom vi kan handle på.

Hvad skal jeg handle?

Det er et virkelig godt spørgsmål, fordi det er jo netop hele essensen af aktiehandel. Hvordan finder man de rigtige aktier – hvordan finder man dem, der stiger i værdi og giver dig en gevinst?

Inden du leder efter det skal du dog beslutte dig for, om du handler for at opnå gevinst på stigninger, eller du skal handle stabile aktier med en god årlig udbetaling.

Uanset hvad du vælger kommer du ikke uden om at researche markedet – intet kommer flyvende til dig og vi vil derfor anbefale, at du lytter til podcast om aktiemarkedet, læser blogs og nyheder om udviklingen og følger godt med på seneste nyt fra dine foretrukne virksomheder. Gør du det, så får du hurtigt en ide om, hvor du ønsker at investere.

Skriv en kommentar